Sosyal Güvenlik Kurumu Üsküdar İlaç ve Eczacılık Birimi tarafından http://istanbul.sgk.gov.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=174&Itemid=1adresinde yer alan 'Reçete Düzeni' isimli duyuruda yapılan açıklamalar tavsiye niteliğindedir.Söz konusu duyuru aşağıdaki gibidir.
Bilgilerinizi rica ederim.
Ecz. Bülent Varel
Başkan
''Duyuru Değerlendirme: / 127
AnlaşılmıyorAnlaşılıyor
Yazan: Üsküdar İlaç ve Eczacılık Birimi
Salı, 19 Şubat 2008
Reçete kontrollerimiz sırasında serbest eczacılarımız tarafından hazırlanan reçete düzeni reçete kontrol hızımızı etkilemekte ve reçete kontrollerimizi zorlaştırmaktadır.
· Çoğu reçete ve ekteki evrakın düzensiz, üst üste katlanıp zımbalandığı,
· Aynı ilaca ait kupürlerin farklı yerlerde yapıştırılmış veya üst üste gözükmeyecek şekilde bantlandığı,
· Kupürlerin eksik veya tahrip edilmiş olduğu tarafımızca gözlemlenmektedir.
Reçete kontrollerinin daha hızlı ve daha düzgün yapılabilmesi için bir çalışma yapılmış olup tercih edilen örnek reçete düzeni aşağıda belirtilmiştir.
Tercih edilen örnek reçete düzeni
1- A 4 boyutundaki kağıdın üst kısmına provizyon çıktısı alınız,
2- Reçeteyi A 4 kâğıdının sol alt kısmına, sol yan kısmından bantla ya da zımba ile tutturunuz,
3- Kupürleri A 4 kâğıdının sağ tarafında kalan boş kısıma ve arkasına (reçetede verilen ilaç sırasına uygun olacak şekilde düzenleyerek) barkod ve kupürler gözükecek şekilde yapıştırınız.
· Bir ilacın barkod ve kupürü diğer ilacın barkod ve kupürünü kapatmamalıdır.
· Aynı ilacın kupürleri alt alta birbirinden farklı yerlerde olmayacak şekilde yapıştırılmalıdır.
· Kupürler reçete kontrol sırasında kontrolör eczacı tarafından kırmızı kalem ile çizilip iptal edileceğinden tüm kupürü kaplayacak şekilde bantlanmaması gerekmektedir.
4- Reçete ekindeki belgeleri (rapor, tetkik sonucu, güvenlik izlem formu vb.) katlanmadan A 4 boyutunda sırası ile reçete arkasına ekleyiniz,
5- Koli içine reçeteleri katlamadan A 4 formatında koyunuz.
6- Koli içine döküm listesindeki sıraya göre Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur reçeteleri ayrı ayrı lastikleyip düzenli bir şekilde koyunuz,
7- A grubu ve B grubu reçeteleri ayrı kolilere koyunuz,
8- Reçetelerinizi ay sonlandırma yapmadan önce tek tek kontrol ediniz, liste ile karşılaştırınız, kupürleri ve provizyon çıktılarınızı kontrol ediniz, ay sonlandırma yapıp kuruma teslim ediniz.
Ancak; A ve B grubu reçete hazırlanırken kâğıt israfı, reçete kolisinin artması, kargo masrafının artması gibi konularda eczacılarımızın sıkıntı yaşayabileceği İstanbul Eczacı Odası tarafından kurumumuza iletilmiştir.
B grubu reçeteler az sayıda kupür içerdiğinden hatalı reçete örneklerinde gösterildiği şekilde hazırlanmadığı sürece farklı bir düzenlemeye gerek yoktur.
A grubu reçeteler birebir kontrol edildiğinden; kontrollerin daha hızlı ve daha düzgün yapılabilmesi açısından tüm eczacılarımızın özellikle A grubu reçeteleri hazırlarken belirtilen hususlarda gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ederiz.
Düzgün Reçete Örnekleri
Ek: Hatalı reçete örnekleri''