14 MAYIS BASIN AÇIKLAMASI HK.

Değerli Basın Mensupları , Değerli Meslektaşlarım;

Bilimsel eczacılığın 177’inci yılı dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz basın toplantısına hoşgeldiniz.

Öncelikle dün Hakkari’de şehit olan asker ve pilotlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Terörün her türlüsünü ve destekçilerini lanetliyor; insanların sağlık, barış ve huzur içinde yaşadığı bir ülke talebimizi bir kez daha yüksek sesle dillendiriyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

Biz eczacılar hastaların 24 saat kesintisiz ulaşabildiği ilaç ve sağlık alanında danışmanlık hizmeti veren ve ilacın uzmanı olan kişileriz. Her zaman hastalarımızın yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Değerli Basın Mensupları;

Eczacılar olarak çok yönlü bir değişim rüzgarının içinden geçiyoruz. Bir yandan sağlık sistemi son sürat değişirken diğer taraftan eczacılık hizmetleri de tüm dünyada ve ülkemizde çeşitleniyor ve eczacıya çeşitli roller yüklüyor. Bizler bilimsel temelli eczacılığı daha iyi icra etmek için bütün bu değişimlere adapte olmakla yetinmeyip değişimin öncüsü olmak için çalışıyoruz. Ancak yapısal problemler çözülmeden salt eczacılar üzerinden yapılmak istenen düzenlemeler bizlere mesleğin icrasında sıkıntılı süreçler yaşatıyor ve bu arada hepinizin bildiği gibi sıklıkla ekonomik bariyerlere takılıyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

Bugün sizlere bütün sorunlarımızdan ve bunun karşılığındaki taleplerimizden bahsetmeyeceğiz. Ancak en son 31 Mart 2016 tarihinde SGK ile TEB arasında imzalanan ilaç alım protokolü kamuoyuna yansıtılanın aksine eczacıların ekonomik beklentilerini ve son 10 yıldaki kayıplarını karşılamaktan çok uzaktır. Aynı zamanda 4 yıl olarak bağıtlanan bu protokol dünya da ve ülkemizde yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmelere bakıldığında TEB’in bu durumlar karşısında hamle yapabilme yetisini ortadan kaldırmıştır. Maalesef önümüzdeki 4 yılda çok daha zorlu ekonomik şartlar eczacıları beklemektedir. Ülkemizde sağlık alanında alınan hizmetler dolayısıyla hasta memnuniyeti artarken maalesef biz eczacılar bu kurgunun en önemli aktörlerinden biri olmamıza rağmen yeterli desteği alamamaktayız. Bizler bu dönemde Sağlık Bakanlığı’nın da devreye girerek eczacıyı rahatlatacak projeleri hayata geçirmesini bekliyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

İletişim ve internet çağında yaşıyoruz. Bu çağın olumlu yönleri hayatımızı pozitif anlamda etkilerken olumsuz yönleri ise hayatımızı kabusa çeviriyor ve bizleri geri dönülemez sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakıyor. Halkımızın, sağlık beyanı ile ilaç ve benzeri ürünlerin reklam, tanıtım ve satışını yapan internet sitelerine itibar etmemelerini ve buradan kesinlikle herhangi bir ürün almamalarını bir kez daha dillendiriyor ve bu noktadaki uyarımızı yineliyoruz.

Değerli Basın Mensupları;

Ülkemizde ilk eczacılık sınıfının açıldığı 14 Mayıs 1839 yılından bugüne kadar eczacılık mesleği son derece değişti, değişmeye devam ediyor. Bizler de bu değişimi hızlandırmak için meslek örgütü olarak görevimizin başındayız. Eczanelerin hasta sağlığına verdiği hizmetin niteliğini ve yelpazesini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece talep eden değil, hizmet üreten, katma değer yaratan bir mesleğin mensupları olmak; hastalarımıza verdiğimiz hizmetin kalitesini artırmak için uğraşıyoruz. Bu noktada Sağlık Bakanlığıyla birlikte ortak yürüteceğimiz projeler sayesinde sağlık danışmanı eczacı profili ön plana çıkartılarak halkımızın daha nitelikli bir ilaç ve sağlık hizmeti alması sağlanacaktır.

Değerli Basın Mensupları;

Bütün vatandaşlarımız şundan emin olsun ki biz eczacılar sağlık sistemine ve hasta sağlığına katkılarımızı arttırarak sürdüreceğiz, bu konuda siz değerli basın mensuplarının bizlere dolayısıyla halk sağlığına katkı vereceğinize tüm kalbimizle inanıyor, sizlerin aracılığıyla tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık gününü tekrar kutluyor, tüm hastalarımıza bize güvendikleri için teşekkür ediyor, sağlıkla uzun ömürler diliyoruz.

39.BÖLGE EDİRNE ECZACI ODASI

YÖNETİM KURULU ADINA